اردیبهشت 8, 1403

نگاهی به خواص باورنکردنی لبو، خوراکی خوش رنگ و لعاب و محبوب فصل سرما

لبو یکی از خوراکیای خوشمزه و پرطرفدار فصل سرما هستش که واقعا همون چغندر قرمز پخته شده.
این ماده غذایی خوش رنگ و لعاب که از خونواده سبزیجاته پر از شکلای جور واجور مواد مغذیه و خواص باورنکردنی بسیار زیادی واسه سلامت بدن داره.
چغندر رو به هر دو صورت پخته و خام میشه مصرف کرد، مثلا در سالاد، غذا، ترشی و یا حتی به صورت عصاره اون. در ادامه به ۲۲ مورد از خواص لبو می پردازیم.

۱- کاهش فشار خون

چغندر پر از ماده نیتراته که در بدن تبدیل به نیتریک اکسید تبدیل می شه.
نیتریک اکسید به سست و منبسط شدن عروق خونی کمک می کنه که در نتیجه اون فشار خون کم میشه.

طبق تحقیقات، مصرف روزانه یه لیوان عصاره چغندر می تونه به کاهش فشار خون کسایی که از مشکل فشار خون بالا رنج می برن کمک کنه.
این خاصیت عصاره چغندر حتی روی کسایی که فشار خون اونا با مصرف دارو کنترل نمی شه هم اثر داره.

 

۲- بهبود گوارش

 

در قرون وسطا، از چغندر واسه درمان مشکلات گوارشی مثل یبوست استفاده می شد.
فیبر و آنتی اکسیدانای موجود در چغندر به سم زدایی بدن کمک می کنه و سلامت گوارشی اونو حفظ می کنه.

۳- تقویت سلامت مغز

چغندر به دلیل برخورداری از نیترات، انعطاف پذیری عصبی مغز رو بالا می بره. ماده نیترات به تقویت روند اکسیژن زایی در قشر سوماتوموتور مغز کمک می کنه.
قشر سوماتوموتور ناحیه ای در مغزه که بیشتر در همون مراحل اولیه زوال عقل تحت اثر این مریضی قرار میگیره. با افزایش سن، گردش خون در مغز کم میشه که در نتیجه اون تواناییای شناختی تحلیل می رن. مصرف چغندر می تونه جلوی این مسأله رو بگیره.

۴- جلوگیری از سرطان

تحقیقات علمی نشون میده مصرف چغندر به دلیل برخورداری از بتاسیانین در جلوگیری از سرطانای پوست، ریه و روده بزرگ مؤثره. بتاسیانین همون رنگدانهای قرمز چغندره که جلوی رشد سلولای سرطانی رو میگیره. نیتراتای موجود در مواد نگهدارنده مواد غذایی می تونه باعث تولید ترکیبات نیتروسامین در بدن شه که منتهی به بروز سرطان می شه.
طبق تحقیقات، عصاره چغندر جلوی جهشای سلولی به وجود اومده به وسیله این ترکیبات رو میگیره. هم اینکه بتاکاروتین طبیعی موجود در چغندر جلوی بروز سرطان ریه رو میگیره. هم اینکه طبق تحقیقات، مصرف عصاره لبو و پودر اون سرعت رشد تومور رو کم می کنه.

۵- کمک به کاهش وزن

چغندر به دلیل برخورداری از فیبر و دیگر مواد مغذی، انتخاب بسیار خوبی واسه رژیمای غذایی مخصوص کاهش وزنه. منیزیم و پتاسیم موجود در چغندر به سم زدایی بدن کمک می کنه و آب اضافه اونو میگیره، در نتیجه از نفخ جلوگیری می کنه.
این مسأله باعث می شه سوخت و ساز بدن به بهترین شکل انجام شه و در نتیجه به کاهش وزن کمک شه.
عصاره چغندر که بیشتر در رژیمای سم زدایی تجویز می شه به پاکسازی کبد و خون و در نتیجه کاهش وزن کمک می کنه.

۶- جلوگیری از کم خونی

چغندرهای قرمز پر از آهن هستن، به خاطر همین مصرف اونا از بروز کم خونی جلوگیری می کنه و زنده کردن گلبولای قرمز خون رو زیاد می کنه.
هم اینکه، ویتامین سی موجود در چغندر به جذب بیشتر آهن کمک می کنه.

۷- سم زدایی بهتر کبد

بتائین موجود در چغندر به کارکرد بهتر کبد کمک کرده و سلامت اونو حفظ می کنه.
هم اینکه، ماده پکتین موجود در اون که یه جور فیبر محلول در آبه به سم زدایی کبد کمک می کنه.
طبق تحقیقات، مصرف چغندر در بهبود بیماریای کبد مؤثره. چغندر یکی از مواد غذاییه که به درمان مریضی کبد چرب کمک می کنه.

 

۸- تقویت سلامت قلب

 

بتائین موجود در چغندر یه ترکیب زیست فعال قدرتمنده که به کاهش سطح هوموسیستئین در بدن کمک می کنه.
بالا بودن سطح هوموسیستئین می تونه باعث مشکلات قلبی عروقی ای مثل حملات قلبی و سکته های مغزی شه.
هم اینکه بتالائین چغندر از بروز التهاباتی که منتهی به مریضی قلبی می شن جلوگیری می کنه.

فیبر چغندر با افزایش سطح کلسترول به درد بخور در بدن، به کاهش کلسترول مضر و تری گلیسیریدها کمک می کنه.
ماده فیبر هم اینکه کلسترولای اضافی بدن رو به سرعت نابود می کنه.
پس مصرف چغندر به جلوگیری از بروز بیماریای قلبی عروقی مثل تصلب شرایین (سفت و باریک شدن عروق خونی) کمک می کنه.

۹- افزایش انرژی

چغندر پر از کربوهیدراته که نقش مهمی در سوخت و ساز بدن و به دست آوردن انرژی داره.
مصرف موادغذایی ای که کربوهیدرات بسیار زیادی داره با مشکلات جانبی منفی ای همراه س اما با مصرف چغندر می تونین این ماده رو به اندازه کافی دریافت کنین. مصرف به اندازه کربوهیدراتا کمک می کنه همه واکنشای متابولیک بدن به بهترین شکل انجام شن و انداما اون کارکرد مؤثری داشته باشن.

نوشته دیگر :   فهرست منابع سوالات آزمون سراسری سال ۱۳۹۷

۱۰- تقویت قوای جنسی

چغندر شامل ماده معدنی بورونه که به افزایش هورمونای جنسی کمک می کنه.
این مسأله باعث افزایش میل جنسی، تقویت باروری و افزایش پیش روندگی اسپرما می شه.

۱۱- سم زدایی بیشتر خون

بتائین موجود در چغندر به پاکسازی خون و در نتیجه کبد کمک می کنه.
کبد اندامی حیاتیه و خونی که از دستگاه گوارش عبور می کنه رو قبل اینکه در باقی قسمتای بدن جریان پیدا کنه سم زدایی می کنه.

۱۲- کاهش نقصای مادرزادی

مصرف چغندر به دلیل برخورداری از ویتامین بی فولات واسه زنان باردار خوبه چون این ماده به رشد ستون فقرات جنین کمک م  کنه.
کمبود ماده فولات می تونه منتهی به شکلای جور واجور مختلفی از نقصای مادرزادی مثل مشکل لوله عصبی شه.

 

۱۳- جلوگیری از مشکلات تنفسی

 

چغندر منبع ویتامین سیه که از بروز علائم آسم جلوگیری می کنه.
این ویتامین علاوه بر اینکه با اثرات رادیکالای آزاد در بدن مقابله می کنه، به فعالیت بهتر گلبولای سفید خون هم کمک می کنه.
این گلبولا وظیفه دفاع از بدن در برابر حمله کنندگان خارجی مثل ویروسا، باکتریا و قارچا رو رو دوش دارن.

۱۴- تقویت سیستم ایمنی بدن

چغندر به دلیل اینکه مواد مغذی بسیار زیادی داره به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنه و به اثر زیادی که در مقابله با تب و سرماخوردگی داره معروفه. ویتامین سی، ویتامین بی کمپلکس و آنتی اکسیدانای قوی موجود در چغندر به جلوگیری از احساس خستگی، آرامش دردهای ناچیز و کاهش التهاب کمک می کنه.

۱۵- بهبود مریضی پوچی لکه زرد

بتاکاروتین موجود در چغندر به کم شدن اثرات مریضی پوچی لکه زرد یا کند شدن روند پیشرفت اون کمک می کنه.
پوچی لکه زرد شایع ترین دلیل نابینایی در افراد مسنه  که در اثر اون بخش لکه زرد در چشما تخریب می شه.
این مریضی بیشتر در نتیجه بالا رفتن رادیکالای آزاد در بدن اتفاق می افته که اثر زیادی در پیری زودرس افراد دارن. بتاکاروتین یکی از شکلای جور واجور قوی ویتامین آه که خواص آنتی اکسیدانی داره و از چشما در برابر آسیبای رادیکالای آزاد مراقبت می کنه.

۱۶- پیشگیری از آب مروارید

بتاکاروتین چغندر که یه جور ویتامین آه از نابینایی به وجود اومده به وسیله افزایش سن یعنی آب مروارید جلوگیری می کنه.

 

 

۱۷- استواری مویرگای بدن

 

 

فلاونوئیدها و ویتامین سی موجود در چغندر از ساختار مویرگا که کوچیک ترین عروق خونی بدن هستن مراقبت می کنن.

 

۱۸- جلوگیری از سکته های مغزی

 

چغندر شامل پتاسیمه و این ماده به کاهش خطر بروز سکته های مغزی و مشکلات قلبی کمک می کنه.

پتاسیم عروق خونی رو سست و فشار خون رو کم می کنه.

پس مصرف چغندر در تقویت سلامت قلب اثر داره.

۱۹- تقویت سلامت استخوانا

مواد معدنی موجود در چغندر مثل بورون، مس و منیزیم به استخوانا کمک می کنن تا رشدی طبیعی داشته باشن و سوخت و ساز استخوانی رو زیاد می کنن. چغندر هم اینکه شامل پتاسیمه که کلسیم موجود در بدن رو حفظ می کنه و باعث می شه کلسیم کمتری از راه ادرار از دست بره.

۲۰- افزایش تحمل و ایستادگی

تحقیقات نشون میده مصرف چغندر به دلیل نیترات زیادی که در اون هست توانایی دویدن رو زیاد می کنه.
هم اینکه مصرف عصاره چغندر به جذب بیشتر اکسیژن کمک می کنه.
عصاره چغندر به دلیل تأثیری که در افزایش تواناییای بدنی در ورزشایی مثل دو، شنا و دوچرخه سواری داره به یکی از نوشیدنیای محبوب ورزشکاران تبدیل شده.

۲۱- منبع غنی فیبر

مصرف مواد غذایی شامل فیبر مثل چغندر از بروز بیماریای طولانی جلوگیری می کنه.
فیبر موجود در چغندر به هر دو شکل محلول و غیر محلول در آبه. فیبر محلول در آب کلسترول خون رو کم می کنه و نوع غیر محلول اون به جلوگیری از یبوست کمک می کنه.

۲۲- خواص ضد پیری

چغندر به دلیل فولات زیادی که داره به کارکرد مناسب و بازسازی سلولا کمک می کنه.
این مسأله در جلوگیری از پیری زودرس نقش داره.
هم اینکه آنتی اکسیدانا و ویتامین سی موجود در چغندر به نورانی شدن پوست کمک می کنه.